Unapređenje kolaborativnog rada uz BIM alate i metode 

Zašto nam je potrebna BIM kolaboracija? Koje su to prepreke s kojima se suočava projekat isporučen na tradicionalni način i kako modeliranje informacija o zgradama (BIM) pomaže u prevazilaženju istih?  

Potreba da se optimizuje upravljanje podacima koji su od ključnog značaja za građevinski nije nova. Ipak, u praksi je čest pristup digitalizacija već postojećih, tradicionalnih načina deljenja informacija, gde tok rada ostaje document centric. Ovakav način rada je orijentisan ka dokumentaciji kao osnovi za početak izgradnje, inherentno je podložan greškama iz više razloga:  

  • neusklađena komunikacija u toku projekta - svaki od uključenih timova operiše prema sopstvenim načelima, te se dokumentacija lako može pogrešno protumačiti 
  • razmena informacija se odvija na rudimentaran način, putem obaveštenja, predloga, cenovnika itd. 
  • subjektivne odluke u dizajnu i upravljanju projektom se zasnivaju na informacijama dobijenim iz dvosmislenih, često i delimičnih, podataka koji, na kraju, nisu proverljivi. 

Prelazak na BIM podrazumeva prelazak na model centric način rada, gde dokument nije osnova za izgradnju, već je digitalni model taj iz kog se izvlači potrebna projektna dokumentacija. To praktično znači da postoji jedinstveni izvor informacija koji je putem cloud platformi dostupan svakom uključenom timu. Ovaj proces, između ostalog, značajno smanjuje mogućnost nesporazuma. 

Cloud platformu za kolaborativni rad možemo naći u okviru Autodesk Construcion Cloud softverskog paketa, zajedno sa drugim korisnim alatkama za upravljanje i koordinaciju projekta. Informišite se o njihovim mogućnostima na sledećem inforgrafiku: 

Kako smo utvrdili da Autodesk Construction Cloud ima najveću primenu pre izgradnje, osvrnućemo se i kako izgleda taj proces, potpomognut BIM tehnologijom.  

Postoje tri glavna pristupa predizgradnji: projektovanje-ponuda-izgradnja, projektovanje-izgradnja i integrisana isporuka projekta (Integrated Project Delivery - IPD). Od tri pristupa, poslednji se pokazao kao najefikasniji na velikim projektima, naročito sa razvojem današnjih softverskih rešenja. 

IPD podrazumeva kreiranje zajedničkog ugovora između učesnika projekta, tako da svi postaju članovi jedne “mini organizacije” i zajedničkim udelom utvrđuju ciljeve, troškove i odgovornosti. Ovim metodom, pored uštede vremena ostvarujemo i smanjenje troškova, bilo materijalnih ili vremenskih. Svi učesnici pravovremeno dobijaju precizne i neophodne informacije, podstiče se konstantna komunikacija i smanjuju se propusti u rešavanju bitnih projektnih pitanja. 

Upotreba savremenih tehnologija je neizbežna za ovaj tip poslovanja i projektovanja, ali i finalne izrade objekta na terenu. Pristup istim digitalnim modelima prema kojima dobijamo dokumentaciju je omogućena i na gradilištu zahvaljujući Autodesk Construction Cloud mobilnoj aplikaciji. Pomoću nje možemo imati uvid u projekat u svakom momentu, bilo izvan kancelarije ili na gradilištu, što nam omogućava da brzo rešavamo sve probleme na licu mesta u realnom vremenu. Mobilna aplikacija nam pored toga omogućava i offline pristup projektnoj dokumentaciji. 

Još jedan od ciljeva koje nam Autodesk Construction Cloud pomaže da ostvarimo je fleksibilnost u etapama projekta – možemo se vratiti korak unazad u bilo kojoj fazi razvoja projekta, bile to procena, projektovanje ili revizija.  Sve su ovo segmenti koji će nam garantovati konstrukcijsku sigurnost objekta, iz čega nam proizilazi bitna i jaka saradnja između svih učesnika na projektu.

 

Autori: Tara Badnjar, Inženjer arhitekture, AEC Junior Application Engineer i Bojan Uskoković, inženjer pejzažne arhitekture, BIM modelar

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa platformom Autodesk Construcion Cloud ili vas zanima BIM implementacija i kursevi, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.

 


© 2024 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.