Autodesk objavio novi radni tok za koordinaciju novih modela za BIM i VDC menadžere

Nova integracija programa Navisworks i BIM 360 Model Coordination omogućava korisniku da automatizuje proces traženja kolizija (eng. clash detection) i da dodeljuje pitanja - probleme (eng. issues) u jedinstvenom rešenju kako bi povećao kvalitet modela i smanjio prepravke.

San Rafael, Kalifornija, SAD – septembar, 2020.Autodesk, Inc. je objavio da je izašao novi radni tok između dva vodeća proizvoda za koordinaciju modela, Navisworks i BIM 360 Model Coordination, koji koriste arhitekte, inženjeri različitih struka i građevinski timovi. Nova integracija dodatno podiže nivo značaja Autodesk Construction Cloud rešenja jer omogućava timovima u izvođenju da upravljaju celokupnim procesom koordinacije modela, uključujući analizu kolizija i upravljanje projektnim pitanjima u zajedničkom projektnom okruženju - CDE (eng. Common Data Environment) u jedinstvenom rešenju. Korisnici sada mogu iskoristiti prednosti oba rešenja, i Navisworks i BIM Model Coordination, kako bi poboljšali kvalitet dokumenata za izgradnju, uštedeli vreme, smanjili rizik u rasporedima i smanjili količinu prepravki.

BIM 360 Coordinate

Navisworks omogućava glavnim izvođačima radova da pre nego što započnu zemljane radove identifikuju i reše sudaranja (kolizije) i izvođačke probleme, a BIM 360 Model Coordination omogućava inženjerima i ostalim učesnicima u projektu da prave, prate i proveravaju pitanja s kojima se susreću tokom procesa koordinacije modela. Korisnici sada mogu da automatizuju traženje sudaranja elemenata u BIM 360 Model Coordination servisu, kao i da prave i dodeljuju pitanja i iz Navisworks-a i iz BIM-a 360. Ovaj novi radni tok poboljšava postojeći radni tok za korisnike Navisworks-a i podstiče korisnike BIM 360 Model Coordination servisa da rade specifičnije analize sudaranja u programu Navisworks.

„Sa integrisanim radnim tokom programa Navisworks i BIM 360, svi učesnici u projektu, od onih na terenu do onih u kancelariji, sada mogu da učestvuju u praćenju projektnih pitanja i u njihovoj rezoluciji kroz životni ciklus projekta“, rekao je Nik Bobit (Nick Bobbitt), VDC menadžer u kompaniji Barton Melou (Barton Malow). „Koordinacija modela sada može da postane rezultat truda svih članova tima, jer se pristup može omogućiti i učesnicima koji nemaju iskustva u traženju kolizija i navigaciji modela. Ova transparentnost predstavlja vrednost našim klijentima, omogućavajući im da jednostavno iskoriste snagu modela i da u potpunosti razumeju projektovanje, pravljenje modela i rezoluciju problema“.

Novi radni tok podstiče bilo koga da se uključi u proces koordinacije modela

Novi radni tok između desktop programa (koji zahteva instalaciju na računaru) Navisworks i cloud servisa BIM 360 Model Coordination, omogućava da više učesnika u projektu bude uključeno u process koordinacije modela u bilo kom trenutku. Projektanti mogu sami proveravati svoje modele u realnom vremenu koristeći automatizovano traženje kolizija, dok BIM menadžer može da se fokusira na veće izvođačke probleme i da otvori data set u Navisworks-u kako bi sproveo specifične testove kroz discipline na najnovijim projektnim podacima.

Na primer, ukoliko tim građevinskih inženjera postavi model na BIM 360 Model Coordination i kao rezultat automatizovane detekcije kolizija, primeti sudaranje između stepenišnog otvora i zida, korišćenjem novog radnog toka, svom timu može dodeliti pitanje: „zid je nepravilno pozicioniran ispred zid zavese – proveriti konstruktivni integritet“. Pitanje se može pratiti i rešiti pre slanja modela VDC (eng. Virtual Design and Construction) menadžeru glavnog izvođača radova. Model može da se otvori i u Navisworks programu gde se primenjuju specifična pravila i stručnost korisnika kako bi se pregledali ozbiljniji izvođački problemi u modelu. Na primer, VDC menadžer može primetiti da će pozicija klimatizacije otežavati njeno održavanje, i zbog toga tražiti od HVAC i ViK timova da promene pozicije svojih sistema. Menadžer potom može dodeliti projektno pitanje – problem i HVAC i ViK partnerima direktno iz Navisworks-a i zatražiti promenu u projektu – na taj način VDC menadžer može da prati problem do njegovog rešavanja kroz Navisworks.

„Da bi se izbeglo probijanje rokova i prekoračenje troškova koji dolaze sa prepravkama, izvođačke firme moraju biti u stanju da otkriju greške u projektu pre početka radova“, kaže Samir Merkant (Sameer Merchant), direktor razvoja proizvoda u Autodesk Construction Solutions. „Integracija programa Navisworks i BIM 360, koji su široko usvojeni među izvođačkim timovima, kreiraju novi Autodesk Construction Cloud radni tok koji omogućava upravljanje celokupnim procesom koordinacije modela u jednom rešenju u zajedničkom projektnom okruženju (CDE). Autodesk donosi poboljšanja za izvođače tako što im omogućava podizanje kvaliteta celokupnog izvođačkog okruženja, od projektovanja do izvođenja“.

Integracija Navisworks-a i BIM 360 Model Coordination-a je sada dostupna. Za više detalja, možete nam se obratiti putem kontakt forme ili na telefon +381 11 301 50 43.

 

 

 

Izvor: Autodesk

Tekst pripremila: Anđelija Sandić, mast. inž. arh., Autodesk AEC Application Engineer, Certified Autodesk Instructor, Certified Revit Professional


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Bulevar Mihaila Pupina 10V / 224 (II sprat)
11070 Novi Beograd, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.