Koncept digitalnih blizanaca u BIM procesu rada

U savremenom inženjerskom svetu, koncept digitalnih blizanaca (Digital Twins) postaje sve značajniji u kontekstu Building Information Modeling (BIM) procesa rada. Digitalni blizanci predstavljaju virtualne modele fizičkih objekata ili sistema koji omogućavaju kontinuirano praćenje, analizu i optimizaciju performansi u realnom vremenu. Kada se integrišu u BIM proces rada, ovi digitalni duplikati pružaju brojne mogućnosti za unapređenje efikasnosti, sigurnosti i održivosti građevinskih projekata.

 

 

Centralna ideja digitalnih blizanaca je stvaranje digitalne kopije stvarnog objekta ili sistema. U kontekstu građevinskih projekata, to znači kreiranje digitalnog modela zgrade koji odražava sve relevantne karakteristike, od arhitektonskih elemenata do infrastrukturnih sistema. Ovaj digitalni model je moguće ažurirati tokom životnog ciklusa projekta, prikupljajući podatke iz različitih izvora kao što su senzori, Internet stvari (IoT) uređaji i softverski alati. 

Kada se digitalni blizanci integrišu u BIM proces rada, otvaraju se brojne mogućnosti.  

Prvo, omogućavaju inženjerima i arhitektama da simuliraju različite scenarije i procene performanse objekta pre nego što se izgradi. Na taj način, mogu se identifikovati potencijalni problemi i optimizovati dizajn pre nego što se investira u fizičku izgradnju. 

Drugo, digitalni blizanci pružaju mogućnost kontinuiranog nadzora i upravljanja objektom nakon što je izgrađen. Podaci koji se prikupljaju u realnom vremenu omogućavaju timovima da prate kako zgrada funkcioniše, identifikuju eventualne nedostatke ili kvarove i preduzmu odgovarajuće mere za održavanje ili popravku. Ovo doprinosi produženju životnog ciklusa objekta i smanjenju troškova održavanja. 

Treće, integracija digitalnih blizanaca u BIM proces rada podržava princip održive izgradnje. Analiza podataka o potrošnji energije, emisijama gasova staklene bašte i drugim ekološkim faktorima omogućava projektantima da optimizuju dizajn kako bi smanjili ekološki uticaj objekta tokom njegovog životnog veka. 

Uprkos brojnim prednostima, postoji nekoliko izazova koji se javljaju prilikom implementacije digitalnih blizanaca u BIM proces rada. Jedan od njih je potreba za efikasnim prikupljanjem, skladištenjem i analizom velikih količina podataka koje generišu senzori i IoT uređaji. Takođe, potrebno je osmisliti sigurnosne mere kako bi se zaštitili osetljivi podaci o objektima i sistemima. 

U zaključku, koncept digitalnih blizanaca predstavlja ključni element u savremenom BIM procesu rada. Integracija digitalnih blizanaca omogućava inženjerima, arhitektama i projektantima da efikasnije planiraju, izvode i upravljaju građevinskim projektima, što rezultira poboljšanom efikasnošću, sigurnošću i održivošću objekata. 

Neke od digitalnih blizanaca koje je TeamCAD razvio za različite potrebe možete pogledati koristeći sledeće linkove: 

TeamCAD projekat PavleS (Tehnička škola Pavle Savić iz Novog Sada) - https://www.pavles.rs/ 

TeamCAD projekat BIM Real Estate - https://bimrealestate.herokuapp.com/  

TeamCAD projekat IOT Pionirska - http://139.59.141.242:3000/

TeamCAD projekat - TC BAZAR NS - http://139.59.141.242:3001/

 

Autor: Vuk Vukanić, Tehnički direktor, Autodesk AEC Application Engineer, Autodesk Certified Instructor – Gold.

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa alatom za digitalnim blizancima ili vas zanima BIM implementacija i kursevi, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.

 


© 2024 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.