• +381 11 3015043
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Pon - Pet 8:30 - 16:30

 

Krajem 2015. godine kao deo Centennial Challenges programa NASA je održala konkurs za izgradnju 3D stambenog prostora za istraživanje dubokog svemira, uključujući i putovanje agencije na Mars. Višefazni izazov namenjen je unapređenju tehnologije izgradnje koja je potrebna za stvaranje održivih stambenih rešenja za Zemlju i šire.

Timovi su bili pozvani, ne samo da pruže svoje koncepte u BIM-u, već i na autonomno 3D štampanje elemenata staništa, čime su dobili priliku da osvoje deo od 2,5 miliona dolara za nagrade.

U julu 2018. godine završena je i treća, završna faza takmičenja. Pet pobedničkih timova odabrano je i nagrađeno na osnovu postignutih rezultata.

Na svom blogu, NASA ističe „Stvaranje strukture na površini Marsa je izuzetan izazov s obzirom na velika ograničenja transporta materijala i razlike u atmosferi i pejzažima. 3D-Printed Habitat Challenge ima za cilj da unapredi održiva utočišta koja će se jednog dana naći na Mesecu, Marsu ili još dalje...“

Sada je i Autodesk uključen u napore da se istraži 3D štapani stambeni prostor za Crvenu planetu.

U ekperimentu sa 3D štampanim objektima koristi se proces koji se zove robotska ekstruzija i kompozitni materijal sastavljen od labavog sedimenta (zemljište, prašina, lomljena stena itd.) i reciklirana plastika. Sediment poznat kao regolit, može se široko naći na Zemlji ali i drugim planetama, Mesecu pa čak i na asteroidima... Na osnovu specifikacija NASE, Autodesk Advanced Consulting tim, dizajnirao je barijeru pomoću alata Fusion 360 i PowerMill; usklađuju se strukturalni kao i robotski zahtevi za ekstruzijom, dok se ostvaruju značajno manje težine.

 


Korisna adresaOve, 2018. godine Revit obeležava 20 godina od svog prvog nastupa. Povodom ovog jubileja Autodesk je napravio simulaciju koja prikazuje razvoj modula u kodu programa. Ova simulacija obuhvata period od 1998. do 2018. godine i prikazuje stablo programa Revit.

 


Strana 1 od 16

© 2018 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.