Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

U nekoliko poslednjih godina, ogromni sportski događaji, kao što su Olimpijske igre i FIFA Svetsko prvenstvo, započeli su fitnes bum širom Kine, i pospešili sveukupni razvoj sporta u toj zemlji. Kao posledica navedenog, visokoprofilne sportske građevine se pojavljuju u različitim gradovima. Jedan koji bismo izdvojili je „Phoenix Mountain“ sportski park u glavnom gradu provincije Sičuan – Čengduu. Cilj gradskih vlasti je ubrzavanje urbanog razvoja radi promovisanja grada za domaćina različitih međunarodnih događaja.

Samu izgradnju objekta vodi „China Construction Eighth Engineering Division Corp. Ltd“ ili skraćeno CCEED, uz striktno poštovanje zelenih tehnika za izgradnju. Uprkos mnogim tehničkim izazovima tim koristi BIM (Building Information Modeling) kako bi obezbedili blisku saradnju tokom celog procesa izgradnje.

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

Sa planiranom površinom od cca 456.000 kvadratnih metara, objekat će sadržati fudbalski stadion od 60.000 mesta po FIFA standardima, halu za košarku od 18.000 mesta po strogim NBA standardima, velike zelene površine i komercijalni kompleks. Nakon završetka, ovde će se održavati veliki međunarodni sportski događaji i domaće lige, postavljajući standard za moderne sportske arene u okviru urbanih parkova.

Profesionalni fudbalski stadion će imati futurističku, visokotehnološku membransku strukturu, koja čini, masivnu kupolu u obliku suncokreta, prvu na svetu. Membrana sačinjena od jednog sloja je takođe i najveća membrana ove vrste, koja dostiže 25.000 kvadratnih metara kada je u potpunosti otvorena.

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

BIM proces

Ovaj tip dizajna činio je ogroman izazov za građevinski tim. Po navodima Kin Žanga (Qin Zhang) BIM direktora kompanije CCEED, izgradnja membranske kupole predstavljala je visokotehnološki proces, prvi sa kojim se ovaj tim susreo. Nije bilo prethodnih primera ovakve čelične strukture i masivne kupole, u Kini ili van. CCEED tim je istraživao na desetine tehnologija koje bi mogle da pomognu u rešavanju postavljenih izazova. Koristeći BIM, 3D skeniranje i pametne tehnologije za izgradnju obezbedili su mnogo lakšu i sigurniju izgradnju.

EPC ugovor za izgradnju stavio je na sto mnoge izazove koji su se reflektovali na timove za dizajn i izgradnju, uključujući ispunjavanje zahteva za blisku saradnju, kratke rokove i smanjene budžete. Uprkos navedenim izazovima, BIM proces je uspešno sproveden tokom celokupnog životnog veka projekta kako bi se obezbedila nesmetana saradnja između timova.

U ranoj fazi projekta, tim za upravljanje dizajnom i projektovanjem je intervenisao, koristeći softver za BIM i analizu poštovanja zelenih standarda, kako bi dizajneri poboljšali kvalitet i izvedbu. Ovaj proces je odigrao ključnu ulogu u smanjenju vremena i troškova na projektu. Tim je iskoristio BIM kako bi digitalno napravio predvizuelizaciju, simulaciju i analizu procesa izgradnje pre početka stvarne izgradnje objekta. Svi učesnici na projektu su imali mogućnost pregleda svih modela i relevantnih informacija o svim aspektima projekta.

Tim je koristio Autodesk Revit i Autodesk Navisworks kako bi koordinisao i integrisao multidisciplinarne projekte, povezao dizajn i izgradnju, optimizovao arhitektonske rendere i metode izgradnje, te razrešio sve probleme koji su sastavni deo svakog projekta. Vreme izgradnje smanjeno je za 132 dana, rezultujući i smanjenjem troškova izgradnje za više od 15 miliona dolara.

Napredne tehnologije su obezbedile nesmetanu izgradnju

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

Tokom projekta, BIM nije bila jedina tehnologija koja je korišćena. Projekat Feniks je iskoristio prednosti virtuelne realnosti (VR), poboljšane realnosti (AR), vizuelizacije, panorama od 720 stepeni, senzora, dronova, GPS pozicioniranja i GIS-a, kako bi obezbedio nesmetano funkcionisanje celokupnog procesa izgradnje.

Tim na projektu je koristio i Autodesk Dynamo kako bi automatizovao generisanje šablona koji su se poklapali sa zakrivljenim tribinama, štedeći vreme za manuelno merenje i kalkulacije. Monitoring u realnom vremenu, koji su vršili dronovi vođeni veštačkom inteligencijom, pomogli su obezbeđivanju bezbednosti i kontrole tokom različitih procesa izgradnje. Korišćenjem holografskih projekcija i senzorskih podataka u realnom vremenu, različiti učesnici na projektu su imali mogućnost da vrše nadzor, reaguju i sarađuju tokom ključnih rešenja, maksimizujući efikasnost i smanjujući bezbednosne rizike.


Zelena gradnja za bolje korisničko iskustvo

Zeleni BIM proces oblikuje izgradnju monumentalnog sportskog objekta u Kini

„Phoenix Mountain Sports Park“ projekat predstavlja održivi model za zelenu izgradnju za buduće građevine. Interakcija između objekta i okruženja je u potpunosti razmatrana tokom celokupnog procesa izgradnje, sa ciljem obezbeđivanja najboljeg mogućeg korisničkog iskustva u okviru prirodnih uslova tokom cele godine.

Tokom izgradnje, korišćen je softver za analizu zelene izgradnje sa ciljem optimizovanja prirodne ventilacije, dnevnog svetla i akustike. Tim je analizirao temperaturu, distribuciju vazduha i terminalni komfor tokom zime i leta, a zatim kontinualno optimizovao projekat na osnovu rezultata simulacije.

Izvor: Redshift
Prevod: Marko KozlicaPoslednjih nekoliko godina, Autodesk, lider u razvoju softvera za 3D dizajn, projektovanje, inženjering i industriju zabave, strpljivo je širio opseg programa koje nudi svojim korisnicima. 

Autodesk kupuje kompaniju Upchain – proizvođača cloud PLM rešenja

Kako bi dodatno proširio svoju ponudu, posebno na polju "tehničkog dizajna", Autodesk je napravio nekoliko ključnih akvizicija, uključujući Innovyze (softver za projektovanje infrastrukture, modelovanje i simulaciju) i CAMplete (aplikaciju za CNC mašinstvo). Kompanija je sada objavila da je potpisan definitivni ugovor za kupovinu kompanije Upchain, koja razvija cloud rešenje za PLM (Product Lifecycle Management) i PDM (Product Data Management). Kako su i sami ocenili, u pitanju je potez koji će sve programe za proizvodno mašinstvo, uključujući sopstvene ali i konkurentske proizvode, uklopiti u jedinstvenu celinu za razvoj proizvoda.

Po rečima Endrjua Anagnosta (eng. Andrew Anagnost) izvršnog direktora Autodeska "Upchain će pomoći da se premoste prepreke između različitih disciplina. Ako pogledate Autodeskov Fusion, u pitanju je multidisciplinarni program koji spaja CAD, CAM, CAE, generativni dizajn i simulaciju u jedinstveno rešenje koje funkcioniše. Upchain nam dozvoljava da dodatno proširimo celokupan proces, od početka do kraja, gde korisnik neće morati uopšte da razmišlja o procesu, gde će upravljanje podacima postati nevidljivo."

Andrew Anagnost Autodesk CEO

Upchain već ima korisnike u vazduhoplovstvu, autoindustriji, mašinstvu i proizvodnji odeće, što praktično znači da pokriva tipove industrija koje Autodesk podržava. S obzirom da će Autodesk spojiti postojeće aplikacije sa Upchain PLM i PDM rešenjem, kombinovane usluge će se prirodno povezati sa korisnicima uz podršku drugim CAD sistemima koji se koriste u okviru proizvodne industrije.

Za Anagnosta, ova akvizicija adresira ključne izazove sa kojima se korisnici suočavaju: "Upchain omogućava lakše deljenje informacija i podržava rad udaljenih timova. Čini komunikaciju i saradnju efikasnijom, pouzdanijom i predvidljivijom. Postoji pritisak za ojačavanje biznisa kako bi bili spremniji za teška i nepredvidiva vremena. U isto vreme, svi su fokusirani na smanjivanje IT troškova. Organizacije su izbacivale svoja lokalna IT rešenja i prelazile na cloud opciju. Naša saradnja sa kompanijom Upchain će pomoći snižavanju troškova i kompleksnosti.".

Ukoliko želite dodatne informacije o PLM i PDM rešenjima stojimo vam na raspolaganju, pozovite 011 301 5043 ili pošaljite upit putem kontakt forme.

 

Izvor: Autodesk, Forbes 
Prevod i adaptacija: Marko Kozlica 

 


S ponosom želimo da vam predstavimo dve nove aplikacije koje su u potpunosti delo TeamCAD razvojnog tima. Obe aplikacije zasnivaju se na Autodeskovoj Forge Cloud tehnologiji koja omogućava pristup aplikacijama iz web pretraživača, bez potrebe za dodatnim alatima.

 

Web Wall Shelf Configurator

TeamCAD Web Wall Shelf Configurator

U pitanju je aplikacija koja pomaže korisnicima da samostalno kreiraju zidne police. Aplikacija kroz svoj jednostavni radni proces, vodi korisnika od crteža, uz korišćenje jednostavnih komandi, do 3D modela koji se uz prateću tehničku dokumentaciju vrlo brzo kreira na Forge serveru i pojavljuje u web aplikaciji. 3D model, u prethodno odabranom materijalu, je moguće prikazati, zumirati i okretati kako bi korisnik stekao utisak o izgledu police, presecima vertikalnih i horizontalnih ploča i pozicijama rupa. Prateća dokumentacija sadrži sve crteže i podatke koji su potrebni za proizvodni proces. Još jedna važna stvar je i mogućnost preuzimanja 3D modela, sklopova, crteža i tehničke dokumentacije.

Video demonstraciji Web Wall Shelf Configurator aplikacije možete pristupiti ovde.

 

Web Kitchen Configurator

TeamCAD Web Kitchen Configurator

Ova web aplikacija omogućava konfigurisanje kuhnjskog nameštaja direktno u web pretraživaču, bez prisustva Autodesk Inventor programa kao programa za 3D modelovanje. Jednostavnom prijavom na Autodesk Forge server možete pokrenuti ovu aplikaciju, koja vodi korisnika kroz celokupan proces. Nakon definisanja širine i visine kuhinjskog elementa, odabira jednog od šest tipova frontova, te odabira broja i visine pojedinačnih elemenata, podaci se šalju na Forge serverm gde se obrađuju i na osnovu kojih se kreira 3D model. Kao povratnu informaciju, korisnik dobija dobija model u tzv "korpi", nakon čega se model jednostavno prevodi u 3D model koji se prikazuje u web pretraživaču. Nakon završetka ovog procesa, korisnik može rotirati i premeravati model koji u potpunosti reflektuje sve postavljene parametre i omogućava čak i otvaranje i zatvaranje pojedinih delova fronta jednostavnim klikom na njih. 

Kao i kod prethodne aplikacije, moguće je preuzeti kompletan 3D model sa Forge servera, u okviru koga se nalaze Inventor delovi i sklopovi koje potom korisnik može otvoriti na svom lokalnom računaru. Nakon otvaranja 3D modela dizajneri mogu dodati neophodne elemente za spajanje, klizače ili šarke i nakon toga je kuhinjski element kompletiran i spreman za izradu.

Video demonstraciji Web Kitchen Configurator aplikacije možete pristupiti ovde.

 

Ukoliko želite dodatne informacije o aplikacijama ili vas zanima šta je sve moguće napraviti uz pomoć Autodesk Forge tehnologije stojimo vam na raspolaganju, pozovite 011 301 5043 ili pošaljite upit putem kontakt forme.


Strana 1 od 102

© 2021 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Bulevar Mihaila Pupina 10V / 423 (IV sprat)
11070 Novi Beograd, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.