Postizanje zelenih ciljeva: 5 načina na koje arhitekte predvode održivost

Erik Kori Frid, direktor za održivost u kompaniji CannonDesign, ističe 5 načina na koje arhitekte mogu da predvode održivost, uvodeći taj običaj u svaki projekat.

 

Napori da se postigne održivost su uspešni kada su deo DNK kompanije.

 

  • Održivost je prešla put od elementa koji je lepo imati u arhitekturi do neophodnog elementa koji treba da bude ugrađen u planove od početka do kraja.
  • Mnoge kompanije imaju ciljeve održivosti, ali nemaju planove kako da ih ispune – usklađivanje odeljenja i fokusiranje na željene rezultate stavljaju ove ciljeve u prvi plan.
  • Akciono planiranje i proaktivni energetski modeli ugrađuju održivost u svaki projekat i unose hitnost u ciljeve vezane za klimu.

Davanje prioriteta održivosti nije više opcionalna stvar za arhitekte. Ovo je prelomna tačka za definisanje toga kako izgrađeno okruženje utiče na klimatske promene. Takođe je odlučujući trenutak za postizanje energetske nezavisnosti na globalnom nivou. A može da bude i prelomna tačka za opstanak jedne arhitektonske ili dizajnerske kompanije i njenog poslovanja.

Tokom proteklih nekoliko nedelja i meseci, stvarnost se prihvata na nove načine. Skorašnji izveštaj Ujedinjenih nacija o ograničenju globalnog zagrevanja pokazuje jasnu tačku preokreta u hitnosti i stavu prema smelim akcijama. Sankcije su podstakle države da moraju da potraže alternativna rešenja kako bi ostvarile ono što se pokazalo kao neuhvatljivo: smanjenje emisije ugljenika.

Održivost funkcioniše samo kada je utkana u DNK firme. Mora da utiče na predloge, procese i projekte. Radi se o preuzimanju odgovornosti za objekte koje firma gradi.

Mnoge kompanije se još uvek bore sa tim da formiraju način razmišljanja koji održivost stavlja na prvo mesto. Kao direktor za održivost u kompaniji CannonDesign, moja uloga je da pružam podršku širom firme da bismo napravili bolje projekte za klijente. Deo kulture je da svaki projekat napravimo da bude zelen. Podeliću sa vama načine na koji arhitekte mogu da predvode održivost i kako da ostvarite održivost u svojoj kompaniji.

 

Erik Kori Frid. Ljubaznošću kompanije CannonDesign.


1. Održivost nije začin, to je inovativna strategija

Ne možete održivost da posmatrate kao cimet ili papriku, da sa njom na kraju samo sve začinite. Ona mora biti integrisana od samog početka. U suprotnom će uvek biti posmatrana kao višak koji može da se odstrani. Posmatranje održivosti onakve kakva jeste je inovativna strategija.

Naša kompanija se osigurala da je podrška za održivost dostupna od samog početka projekta. Počevši od predloga, održivost je utkana kroz našu komunikaciju i pristup. Na početku projekta, počinjemo sa radionicom za održivost kako bismo odredili prioritete i željene rezultate.

Prva stvar koju kažem projektnim menadžerima je: „Ne možete da stavite održivost na dno svog dnevnog reda.“ Mesto toga, stavite održivost na vrh dnevnog reda i onda svemu dajte uokvir kroz prizmu održivosti. Kada je vreme da se razgovara o grejanju, ventilaciji i klimatizaciji ili osvetljenju, uradite tako da imate održivost na umu.
Promena vašeg dnevnog reda tako da se održivost postavi na vrh je veoma moćna, a jednostavna stvar koja može da se uradi.

 

2. Održivost nije samo za odabrane klijente, već za sve

Održivost je hitno potrebna svim klijentima, čak i ako oni to sami još ne shvataju. Virtuelno svi naši klijenti imaju neku vrstu plana održivosti i većina ima ciljeve zasnovane na nauci za smanjenje njihovoa ugljenika. Ipak, svi se muče da postignu ove ciljeve.

Prva stvar koju pitamo klijente je: „Vidim na vašem veb sajtu da nastojite da do 2040. godine budete ugljenično neutralni. Kako ovaj projekat pomaže da postignete taj cilj?“. Većina njih pojma nema. Vide dve odvojene ideje: klimatske ciljeve koje su postavili rukovodioci nasuprot prilagođavanju projekta budžetu koji je odredio tim za objekat.

Ključno je da povežemo te dve odvojene ideje. To počinje povezivanjem trenutnih projekata sa većim obavezama organizacije u pogledu održivosti. Odmah se pobrinite da svaka zgrada doprinese sveobuhvatnim obavezama klijenta u pogledu održivosti.


3. Vodite se pristupom zasnovanim na rezultatima

Postoji stara izreka u poslovanju, a ona je svakako istinita po pitanju održivosti: „Ako nešto može da se izmeri, time može da se upravlja“. Cela premisao LEED sistema ocenjivanja usresređena je na ovu ideju merenja. Ali takođe i postavlja pitanje: da li dizajneri mere prave stvari? Odatle dolazi ideja o pristupu održivosti zasnovanom na rezultatima.

Ukoliko projektujete školu, poboljšanje rezultata testova učenika je verovatno prilično važno. Ako projektujete bolnicu, bitno je poboljšanje rezultata oporavka. Na početku projekta radite sa klijentima na tome da utvrdite jasne rezultate i projektujete objekat u skladu sa njima. Rezultat je održiva strategija koja ima za cilj ono što je važno vašem klijentu.

 

Plan za budućnost je plan za danas.  

4. Kredite sada: plan za 2030, 2040. ili 2050. je „plan za danas“

Mnoge kompanije su vezale svoje obaveze po pitanju ugljenika za neki određeni datum. Ukoliko imaju plan da do 2040. ili 2050. postanu ugljenično neutralni, treba to posmatrati kao „plan za danas“. Morate to danas da sprovedete u delo jer 80% smanjenja ugljenika treba da bude završeno do 2030. godine, što je za samo 92 meseca i taj rok se sve više se približava.

Ljudi kao vrsta, veoma su dobri u ignorisanju hitnosti rizika. Kada je cilj 2040. godina, često se razmišlja: „Oh, pa imamo vremena da to rešimo do 2039.“. To jednostavno nije tačno. Imamo mnogo klijenata koji su zaista smeli i napredni. Njima obaveze vezane za ugljenik počinju 2025. godine. To je za manje od 30 meseci. Možemo da obezbedimo mesečni akcioni klimatski plan kako bismo im pomogli da to postignu. Svaki klimatski akcioni plan mora da bude „plan za danas“.

 

Razmotrite stvaranje energetskih modela na samom početku projektovanja.

 

5. Modelovanje brzinom projektovanja

Arhitekte nemaju problem da rano tokom projekta uđu u Autodesk Revit i modeluju šta god požele, čak i ako je to samo deo objekta. Arhitekte treba da primene isti način razmišljanja na energetske performanse. Nikada nije prerano za početak modelovanja objekta, kao i za izgradnju energetskog modela.

Razmotrite stvaranje modela mase objekta i energetskog modela na početku projektovanja. Naši inženjeri vole da kažu „Mi modelujemo brzinom projektovanja“, što je zapravo način na koji treba da se radi kada je održivost prisutna od početka. Energetski model se popunjava i napreduje tokom rada u softveru Revit – i omogućava postizanje ciljeva, pomaže klijentima da dostignu sve ciljeve održivosti i kao najvažnije, naprave klimatsku razliku.

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa softverom Revit i drugim programima iz AEC kolekcije, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.

Naše Autodesk kurseve koji vas pripremaju za korišćenje naprednih tehnologija možete pogledati na sledećem linku.


© 2024 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.