Princeza danju, superheroj noću: rešenja koja osnažuju decu sa prilagođenim bioničkim rukama

Hajde da vidimo kako Limbitless Solutions radi na transformaciji bionike za decu pomoću softvera Autodesk Fusion 360.

 

 

Napredna protetska rešenja za decu sa deformitetom udova je često teško pronaći, a i skupa su. Ali Limbitless Solutions donosi transformaciju mogućnosti sa svojim ciljem da napravi „3D nadu“.

Limbitless Solutions je neprofitna organizacija stacionirana na Univerzitetu Centralne Floride gde istraživačko osoblje, fakultet i više od 50 studenata radi na transformaciji izgleda bionike za decu. U ovom slučaju, to su prilagođene, 3D štampane bioničke ruke sa ugrađenom elektronikom.

„Deformitet udova nije nešto što predstavlja nedostatak i nije nešto što bi trebalo nekoga da spustava“, kaže Mrudula Pedinti, direktor brendiranja u organizaciji Limbitless Solutions. Nema razloga za stid. Protetika pomaže detetu da se osnaži, da vidi tu snagu u sebi i da ostvari svoje ciljeve i snove.“

„Sastavili smo tim koji okuplja sve različite perspektive da bismo videli kako da rešimo novi problem“, kaže Albert Manero, doktor, predsednik i suosnivač organizacije Limbitless Solutions. „Bilo da je u pitanju cena ili fizička težina uređaja, deca su se stvarno borila da postignu dobre rezultate sa naprednom protetikom. Prilično rano smo naučili da deca žele da svojim bioničkim rukama izraze deo svog identiteta.

 

 

 Produžetak njih samih

Deci funkcionalni aspekt nove protetike već menja život. Ali jednako je važno učiniti da postane stvarni produžetak njih samih, sa posebnim usmeravanjem pažnje na inkluzivnost. Čim dete dobije odobrenje za kliničko ispitivanje, ono može da pristupi Limbitless dizajnerskom portalu na mreži kako bi dizajniralo svoje ruke. Na kraju, svako dete dobije dve zamenjive prilagođene ruke.

„Uvek volimo da kažemo da ako ujutru žele da budu superheroj, to mogu, a ukoliko žele da promene, i uveče budu princeza, i to mogu“, nastavlja Pedinti.

 

Dizajniranje prilagođenih bioničkih ruku

Od dizajniranja delova do elektronike do CAM-a, Limbitless Solutions tim koristi Autodesk Fusion 360. „Moj omiljeni deo kod softvera Fusion 360 je što je on sve u jednom. Imate svu svoju elektroniku, svoj dizajn, vaš CAM, sve na jedno mestu i tako je lak za korišćenje“, kaže Džon Sparkman suosnivač organizacije Limbitless Solutions.

Prema Sparkmanu, Electronics design environment u okviru softvera Fusion 360 im omogućava da istovremeno otvore svoje datotke šeme i ploče kako bi besprekorno mogle da se ažuriraju sve promene.

 

Takođe, saradnja je ključni deo, jer oko 50 studenata različitih specijalnosti radi na projektu svakog semestra. „Ukoliko započnem projekat, drugi student ga može završiti korišćenjem CAM-a i pravljenjem putanji alata“, kaže Džulija Šiber, student mašinstva na Univerzitetu Centralne Kalifornije. „Možemo lako da pošaljemo datoteke kroz cloud i ažuriramo stvari, što čini da proces bude lak za saradnju i jednostavan za upravljanje.“

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi softvera Fusion 360 ili vas zanima neki od naših kurseva, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.


© 2023 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.