Kako se suočiti sa 3 trenutna izazova u proizvodnji?

Današnja proizvodna industrija je prepuna izazova kojima je teško pristupiti i koji su štetni za poslovanje. Istražite tri glavna izazova u proizvodnji i kako da ih rešite.

 Proizvodni biznisi svih veličina se suočavaju sa značajnim izazovima u današnjem razvoju proizvoda. Zapravo, ako navedete jedan korak iz procesa, on je verovatno pogođen – od sve većih troškova materijala do prekinutih lanaca nabavke. U ovom članku ćemo istražiti tri glavna problema sa kojima se trenutno suočava proizvodnja i kako kompanije mogu da se sa njima izbore.

 

1. Sve veći jaz u veštinama

Jedan od najvećih izazova sa kojima se svaki proizvodni biznis sada suočava je sve veći jaz u veštinama i manjak radne snage. Do 2030. samo u Severnoj Americi će biti 2,1 miliona nepopunjenih radnih mesta u proizvodnji. Obučavanje nekoga da koristi mašinski alat tradicionalno zahteva četvorogodišnje šegrtovanje ili skupi dvogodišnji stručni kurs. To znači da postoji velika fizička i finansijska prepreka za ulazak onih koji žele da istraže ulazak u oblast proizvodnje.

Pored toga, tehnologija nastavlja da napreduje, što znači da radna snaga stalno mora da bude u toku. Nije lako održati ceo tim u koraku sa najnovijom tehnologijom.

 

2. Rast troškova

Još jedan veliki izazov u ovom trenutku je rast troškova. Teško je nabaviti sirovine i materijali su skuplji, što znači da postoji manje prostora za greške. Pored toga, fragmentirani tokovi rada među timovima i odeljenjima vode do nepotrebne kupovine više softverskih rešenja.

 

3. Prekinuti lanci snabdevanja

I na kraju, izazov lanaca snabdevanje trenutno važi za mnoga preduzeća. Kao što znamo, mašine se ponekad pokvare, često i neočekivano. Sa današnjim prekinutim lancima snabdevanja, veliki je izazov  nabaviti delove za popravku mašina, što dovodi do gubitka produktivnosti i eventualnog gubljenja profita. Poručivanje delova iz inostranstva može da traje nedeljama, pa čak i mesecima – a to je vreme koje većina firmi jednostavno nema.

 

Napredovanje sa rešenjem povezanim na cloud

Kako raditi na rešavanju ova tri glavna izazova koja se javljaju širom cele industrije? Odgovor je jasan: ako želite da obezbedite svoje poslovanje u budućnosti i postanete fleksibilniji, potrebno vam je povezivanje sa rešenjem zasnovanom na cloud tehnologiji.

Tako je, ne treba vam pet paketa različitih proizvodnih softvera. Rešenje zasnovano na cloud tehnologiji daje vam mogućnost da na njemu radite od pravljenja prototipa čak do izrade, a omogućava vam da se povežete sa internim i eksternim zainteresovanim stranama, u realnom vremenu, bilo gde u svetu.

 

Besprekorna saradnja i komunikacija

Povezivanje u realnom vremenu eliminiše fragmentirane radne tokove širom timova dok svi mogu da pregledaju i podele izmene čim se naprave. Odvojeni softveri za plazma sečenje, aditiv, CAD i druge CAM mogućnosti drže na različitim krajevima prostorije timove koji bi trebalo da rade zajedno.

Kada se držite jednog integrisanog CAD/CAM/PCB/CAE rešenja, prirodno se napravi veza između odeljenja, što vodi do bolje saradnje među timovima i veće efikasnosti. Nijedan tim nije izostavljen.

 

Besprekorna saradnja donosi pobedu nad sva tri velika industrijska izazova. Ažuriranost podataka u cloudu je ključan za izbegavanje grešaka i osiguravanje neometanog profita. Poboljšana komunikacija osigurava zaposlenima na svim nivoima veština da dele napredak jedni sa drugima, u bilo koje vreme, omogućavajući da se rano odgovori na pitanja i greške. Povezani sistemi takođe izbegavaju fragmentiranje tokova posla i neslaganja, što olakšava obuku novih zaposlenih i njihovo uklapanje u poslovni proces.

Kada su vaši podaci smešteni u cloud, takođe možete automatizovati procese koji su zamorni i izazovni za ručno obavljanje. Ovo otvara vrata za obuku novih zaposlenih u tokovima posla koji su lakši za razumevanje. Možete se sastati sa radnicima na svakom nivou veština, i tako se direktno suočiti sa jazom koji imaju u znanju.

Dodatno, manje grešaka tokom procesa prirodno vodi do uštede. Prodavci takođe mogu da budu u toku sa dizajnerskim zahtevima vašeg tima, što znači da ako ne mogu da za vas poruče određeni deo, mogu da rade protiv izazova u lancu snabdevanja kako bi pronašli sledećeg dobavljača najbolje koji odgovara vašim potrebama.

 

Autodesk Fusion 360

Autodesk Fusion 360 je rešenje zasnovano na cloud tehnologiji koje povezuje vaše timove duž svih disciplina od dizajniranja do izrade. Sa podacima koji su dostupni, otvoreni, fluidni, imaju mogućnost proširenja, možete se direktno suočiti sa ova tri glavna izazova u industriji.

Fusion je jedinstvena digitalna platforma sa jednim izvorom tačnih podataka sa kojim može da se poveže svako sa bilo koje tačke na svetu. To nije CAD, i nije CAM; nije simulacija, PDM ili PLM. To je sve to u jednom rešenju.

Dizajniramo Fusion da bude naša cloud platforma za budućnost, koja povezuje sve alate iz Autodesk portfolia, bez obzira na kom ste nivou usvajanja tehnologije. Jedva čekamo da vam dalje pokazujemo šta sve nudimo.

 

Izvor: Autodesk

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi softvera Fusion 360 ili vas zanima neki od naših kurseva, možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.


© 2023 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.