Komforni sa veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem?

Komforni sa veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem?

 

Mnogo dizajnera i inženjera se plaši da će im veštačka inteligencija i mašinsko učenje preuzeti poslove. Zapravo, stvarnost je potpuno drugačija. Ovaj članak istražuje kako veštačka inteligencija i mašinsko učenje poboljšavaju radni tok dizajniranja.


Kombinovanje automatizovane simulacije i automatizovanog dizajniranja sa veštačkom inteligencijom (VI/AI) dovelo je do nove metode dizajna: generativni dizajn. Mnoge kompanije već uveliko koriste prednosti generativnog dizajna. Ipak, neki inženjeri i dizajneri i dalje izbegavaju ovu novu tehnologiju iz straha da će ih zameniti. Neki misle da će VI/AI dovesti do robo-apokalipse i da će roboti zavladati svetom, ali oni su verovatno previše gledali filmove iz serijala „Terminator“.

Dosta se polemisalo oko vrednosti veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Mnogi su ova dva tehnološka napretka opisali kao „crne kutije“. Da bismo vodili inteligentan razgovor, prvo moramo da razumemo definicije veštačke inteligencije i mašinskog učenja i složimo se oko njih.

Veštačka inteligencija se opisuje kao proces u kojem kompjuterski sistem izvodi zadatke koji inače zahtevaju učestvovanje ljudi. Kompjuteri koji mogu da vide, prepoznaju govor, prevode i odlučuju primeri su VI/AI.

Mašinsko učenje se shvata kao deo veštačke inteligencije. To su kompjuterski algoritmi koji se kroz iskustvo, automatski poboljšavaju, što pomaže veštačkoj inteligenciji da postane i ostane inteligentna.

Kad govorimo o procesima dizajniranja, veštačka inteligencija i mašinsko učenje omogućili su dizajnerima da automatizuju idejnu fazu. Kao rezultat toga, dizajneri mogu da iznedre koncepte koji su jači, laganiji, složeniji i bolje ukombinovani, a češće i povoljniji.

Prema magazinu Virtual Strategy, očekuje se da svetskom tržištu generativnog dizajna poraste vrednost sa 111 miliona američkih dolara, koliko je vredelo 2018. godine, na 275 miliona američkih dolara do 2023. godine. To bi bila godišnja stopa rasta od 19,9% za predviđeni period. „Jedan od mojih poslova je da pomognem korisnicima da razumeju vrednost generativnog dizajna“, kaže Robert Orban zaposlen u Autodesk Generative Design Field Lab. Tokom tih razgovora, govorilo se i o veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju.

Često dolazi do straha ili potiskivanja kada korisnici softvera Fusion 360 shvate da su veštačka inteligencija i mašinsko učenje u osnovi tehnologije koja definiše način na koji generativni dizajn izvršava zadatke. Ljudi pogrešno pretpostavljaju da će na kraju veštačka inteligencija zameniti njih, njihove funkcije i poslove.

Većina njih ne shvata da je veštačka inteligencija ovde već više od 50 godina. Termin „veštačka inteligencija“ skovan je 1956. godine na konferenciji na koledžu Dartmouth. Danas su veštačka inteligencija i mašinsko učenje deo našeg svakodnevnog života i pomažu nam da budemo efikasniji, dajući nam uvid u naše dnevne zadatke.

Kao što znam iz ličnog iskustva, veštačka inteligencija može da rano i tačno dijagnostikuje rak i druge ozbiljne medicinske poremećaje. VI/AI nas štiti tako što prevare vezane za kreditne kartice i bankarstvo otkriva i pre nego što se dogode.

Da li koristite aplikaciju Spotify za slušanje muzike? Veštačka inteligencija određuje šta biste možda želeli da slušate na osnovu onoga što ste već slušali. Svaki puta kada vršite pretragu i odabir na Guglu, vi mu pomažete da gradi svoj ogroman mehanizam veštačke inteligencije. Da li ste se ikada zapitali zašto vam se reklame zasnovane na istoriji pretraživanja pojavljuju u internet pretraživaču? VI/AI. Kada god gledate filmove na televiziji ili putem platforme za striming, veštačka inteligencija na osnovu vaših ranijih želja određuje predloge za sledeće gledanje. Većina sajtova za kupovinu, uključujući Amazon, koristi veštačku inteligenciju da odabere proizvode koji bi vas mogli zanimati. Ovo je samo nekoliko primera, siguran sam da se možete setiti i drugih.

Termin „veštačka inteligencija“ je možda donekle prenaduvan. Danas su tehnologije koje se nazivaju „VI/AI“ sličnije mehanizmu za donošenje odluka, nego onome što mnogi misle da je veštačka inteligencija (neka vrsta živog bića koje može da im preotme posao).

Današnji komercijalno dostupni sistemi veštačke inteligencije samo upućuju na jednu odliku svoje definicije. Veštačka inteligencija ne može samostalno da postoji bez ljudskog razvoja, primene, upravljanja i održavanja. Bez ljudi, to je samo kòd. Ne plašite se tehnologije ili njene terminologije. Kompjuteri i softveri su daleko od zamenjivanja ljudskog kritičkog razmišljanja i spretnosti. Alatka - generativni dizajn - softvera Fusion 360 daje dizajnerima i inženjerima mogućnost da bolje rade svoj posao – da istinski oblikuju ponašanje svih permutacija unutar logičkih ograničenja datog operativnog okruženja. Generativni dizajn iz jednačine uklanja ljudski faktor, omogućavajući dizajnerima i inženjerima bolje donošenje odluka i istraživanje različitih rešenja, koja obično nisu testirana zbog vremenskih, misaonih ili troškovnih ograničenja.

Krajnji rezultat je mnogima šokantan: veštačka inteligencija i mašinsko učenje ne ometaju rad, već su povećali i poboljšali mogućnosti pojedinca da izvrši svoj posao. Inženjeri i dizajneri koji koriste generativni dizajn softvera Fusion 360 produktivniji su i korisniji.

Probajte generativni dizajn softvera Fusion 360 i bićete prijatno iznenađeni šta sve možete da postignete. Javite se našoj Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kako bismo vam objasnili na koji način vaše projekte možete poboljšati uz pomoć VI/AI tehnologije i generativnog dizajna.

Ne plašite se veštačke inteligencije i mašinskog učenja! Oni su tu da vam pomognu da na kvalitetniji, kreativniji, efikasniji i lakši način obavljate svoj posao. Opustite se i dopustite da vam pomognu da postanete i ostanete najbolji!

 

Izvor: Autodesk, Roger Orban

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

 

Ukoliko imate dodatna pitanja u vezi sa Autodesk Fusion 360 softverom, generativnim dizajnom ili vas zanimaju naši proizvodi ili usluge možete nas kontaktirati putem telefona 011 301 50 43 ili kontakt forme.

 


© 2021 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.
Šumadijska 47 / VI sprat, stan 67
11080 Zemun, Srbija
office@TeamCAD.rs

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.