Kako automatizovan proces projektovanja uz pomoć Dynamo-a za Civil 3D pomaže u stvaranju kreativnih rešenja u infrastrukturi

Kako bi se udovoljilo zahtevima sve veće populacije, procenjuje se da je svetu do 2040. godine potrebno 94 milijarde dolara za novu infrastrukturu; od puteva do sistema za isporuku vode za piće. Ispunjavanje ovog zahteva biće veliki izazov. Zato je poboljšanje postojećih mogućnosti automatizacije softvera za projektovanje infrastrukture toliko važno – bez toga se ne može udovoljiti tim zahtevima. Ne samo da će poboljšana automatizacija ubrzati posao građevinskih inženjera zaduženih za sve kompleksne projekte, već će ih i osloboditi da usredsrede svoju energiju na rešavanje sve složenijih problema kreativnim rešenjima.

Autodesk preduzima prve korake na putu ka toj automatizovanoj budućnosti uvođenjem Dynamo-a za Civil 3D, popularnog otvorenog koda za vizuelno programiranje i pisanje skripti koje koriste inženjeri i projektanti kako bi pojedine procese ugradili u uobičajene radne tokove. Autodesk je razvio niz uobičajenih zadataka i rutina za građevinske inženjere kroz skripte.

Dynamo je već popularan kod arhitekata i inženjera koji koriste Revit u visokogradnji. Budući da inženjeri različitih disciplina često komuniciraju i sarađuju, dodavanje Dynamo-a u Civil 3D poboljšava efikasnost i Revita i Civil 3D programa.

Jedan od razloga popularnosti Dynamo-a je taj što je napravljen za inženjere i projektante, a ne programere. Skripte se pišu pomoću nodova. Nodovi predstavljaju AutoCAD i Civil 3D naredbe i funkcije. U stvari, Dynamo koristi isti, jak potencijal za modelovanje, koji se nalazi u AutoCAD-u. Nodovi se pojavljuju kao blokovi koji sadrže sve parametre dizajna za određeni element modela na kome se radi. Nodovi se zatim sastavljaju pomoću vizuelnog editora radi formiranja završne skripte. Ove skripte mogu ubrzati dugotrajne ili radne tokove koji se ponavljaju. Skripte se čuvaju u biblioteci i ponovo koriste po potrebi.

Video 
Korisna adresa

 


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.