Objekti projektovani BIM tehnologijom po LEED kriterijumima

1. Vinarija – „Silver Oak Winery“ u Napi


Izgrađena nakon požara koji je uništio prethodni objekat, „Silver Oak Winery“ je prva vinarija sa LEED Platinum sertifikatom. BIM tehnologija je pomogla integraciju održivih sistema, kao što su solarni paneli, u proizvodni proces. Takođe, smanjena je i količina vode potrebna u proizvodnji.

Više informacija

2. “The Great Good Place”

U Bangkoku, na prostoru površine od oko 70 hektara, tajlandska kompanija je izgradila kompleks sa svim sadržajima grada u malom. Projekat pod nazivom „WHIZDOM 101“, urađen koristeći BIM tehnologije, nagrađen je LEED Gold sertifikatom. Redukovan je otpadni materijal u toku izgradnje za 15% i smanjen ugljenični otisak (carbon footprint).

Više informacija

3. „Dubai muzej budućnosti“ („Dubai’s Museum of the Future“)

Futuristički dizajn ovog objekta ne bi bio izvodljiv bez BIM alata. Preko 50 rešenja orijentisanih ka održivom dizajnu rezultovalo je LEED Platinum sertifikatom.

Inženjering muzeja

Više informacija

4. Oblakoder – „Tianjin Chow Tai Fook Financial Center“

Zbog zahteva da objekat bude izveden bez promena u dizajnu i prepravki na gradilištu, ključno je bilo precizno planiranje sa fabrikom za prefabrikaciju. BIM tehnologija je omogućila koordinaciju struka i proizvodnju komponenata objekta van gradilišta. Smanjen je otpadni materijal i količina radne snage potrebne na gradilištu. Objekat je zadovoljio standarde LEED Gold sertifikata.

Više informacija

5. Aerodrom u San Francisku - “Big Room”

Očekuje se rušenje Terminala 1 i izgradnja modernizovanog na istom mestu. Ovaj projekat bi trebalo da zadovolji standarde LEED Gold sertifikata. Radi se o velikom projektu, sa budžetom od 2,4 milijarde dolara, površine skoro 5 hektara i 27 gejtova. BIM je korišćen za rešavanje problema projektovanja i za planiranje procesa izvođenja.

Više informacija

6. Bulgari Fabrika – „New Bulgari Factory“

Farma u Valenci, bivše sedište poznatog zlatara u Italiji, odabrano je kao mesto nove fabrike Bulgari. BIM tehnolgija je korišćena za koordinaciju između struka. Pored rigoroznih sigurnosnih zahteva kompanije Bulgari, od važnosti je bila i zaštita kulturne baštine lokacije. Fabrika se prostire na 1300 m2, a postigla je standarde koje pokriva LEED Gold sertifikat.

Više informacija

7. Bolnica


Kompanija „Lexaco“ izabrana je kao glavni izvođač druge najveće bolnice u Centralnoj i Latinskoj Americi. Projektovana je da ispuni stroge standarde u medicini i da zadovolji standarde LEED sertifikata. Elementi kao što su fasadni paneli za povećanje kvaliteta unutrašnjeg vazduha za 25% i redukciju potrošnje energije za 22%, implementirani su u objekat. Dostupnost geometrijskih informacija (model), kao i karakteristika elemenata (čvrstoća betona) omogućile su bržu komunikaciju između učesnika u projektu, od investitora do izvođača. Povećana je transparentnost informacija i skraćeno vreme izvođenja.

Više informacija

Korisna adresa

Vest pripremio: Vuk Vukanić, dipl.inž.građ., Autodesk AEC Application Engineer, Autodesk Certified Instructor – Silver

 


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.