Zelena rekonstrukcija objekta u Šampanju

Čuven po penušavom vinu koje nosi ime po njemu, Šampanj predstavlja poznatu istorijsku provinciju Francuske. Posle četiri veka od početka proizvodnje šampanjca, proizvođači vina pomenute regije uvode moderne procese održivosti.

Danas vinari tretiraju 100% svih otpadnih voda, 90% nusprodukata šampanjca i 100% otpada.

Kada su članovi udruženja CDER hteli da prošire svoje kancelarije u Eperneju, prestonici Šampanja, bilo im je važno da poštuju vrednosti regije. Na početku su imali ideju da sruše susedni, ne tako popularan objekat, kako bi se proširili. Međutim, arhitekte iz firme „OuyOut“, zalagale su se da se objekat renovira uz poštovanje principa zelene gradnje – jeftinije alternative koja bi mogla da pomiri zgradu sa okruženjem.

Prema izveštaju Instituta za performanse objekata Evrope, objekti su odgovorni za 43% iskorišćenja energije i jednu četvrtinu emisije gasova staklene bašte. Renoviranje eliminiše otpad nastao rušenjem objekta i izbegava emisiju ugljenika koji nastaje usled izgradnje novih objekata.

U cilju povećanja održivosti, arhitekte su zadržale postojećih elemenata koliko su mogle. Primaran cilj je bio smanjenje utroška energije. Objekat nije imao termo izolaciju, pa su arhitekte planirale da naprave duplu fasadu koja podseća na Grčke i Italijanske pergole. Tako bi biljke na fasadi pružale dvostruku zaštitu – od toplote i od sunca.

Inženjeri kompanije „OuyOut“ procenili su energetsku efikasnost fasade koristeći program Autodesk Insight kako bi utvrdili efekat zaštite od sunca.

Proces planiranja i projektovanja započeo je 3D skeniranjem svakog detalja postojećeg objekta i korišćenjem oblaka tačaka. Tim je zatim obučen da radi u programu Autodesk ReCap, gde je konvertovao podatke u 3D modele i 2D crteže. Kasnije su koristili Autodesk Revit kako bi nacrtali projekat zasnovan na modelu.

Korišćenje precizne reprezentacije postojećeg stanja objekta, pomoći će arhitektama da izbegnu greške, a ujedno im dati kreativnija rešenja za renoviranje.

Korisna adresa
Tekst pripremila: Anđelija Sandić, mast.inž.arh., marketing menadžer, Autodesk Certified Instructor - Silver


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.