Kompletna digitalizacija u jednoj od najvećih izvođačkih kompanija


Građevinarstvo je jedna od najmanje digitalizovanih grana industrije, sa 1.2 % prihoda uloženih u digitalizaciju.

Skanska, peta najveća izvođačka kompanija na svetu, koristi svoje švedsko predstavništvo, Skanska Sweden, kao pilot projekat za povećanje konkurentnosti i održivosti. Cilj projekta je da se troškovi izgradnje objekata smanje za 20%, a vreme izgradnje za 25%, da se poboljša sveokupno zdravlje, bezbednost, uticaj na životnu sredinu i društvena odgovornost kompanije do 2023. godine. Plan je da ostvare cilj implementacijom najnovijih i najboljih digitalnih tehnologija.

Skanska Sweden je napravila dva nova organizaciona programa: DigiHub i Digital Construction Platform (DCP), kako bi lakše sprovela projekat. DigiHub je razvojna inicijativa koja promoviše inovacije i istraživanja. Služi kompaniji za testiranje novih proizvoda i servisa u manjem opsegu, pre nego što se implementira u celoj organizaciji.

Većina digitalizacije kompanije odvija se u DCP-u, gde će se saradnici, partneri, podizvođači i klijenti bolje povezati kroz unapređene tehnologije i gde će koordinisati velikim količinama podataka. Skanska planira da uvede mašinsko učenje, Internet of Things senzore, praćenje emisije CO2 i praćenje opreme na gradilištu na ovoj platformi. DCP bi trebalo da smanji vreme i greške u izvođenju. U skorijoj budućnosti, na DCP platformi bi trebalo da se sakupljaju podaci (crteži, modeli...) iz prethodnih projekata i da se potom analiziraju kako bi se budući projekti unapredili. DCP platforma je nastala od aplikacija Autodesk BIM 360 i Autodesk Forge, zajedno sa aplikacijama Microsoft i Bluebeam.

Korisna adresa


© 2020 TeamCAD d.o.o. Sva prava su zadržana.

Dobrodošli na www.teamcad.rs! Ovaj internet sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Više detalja.